De aanplanting van het Hellebos: Een stap richting duurzaam bosbeheer en klimaatdoelstellingen

Deel Dit Artikel

In december 2023 werd een eerste deel van het Hellebos, gelegen langs de Hellewegel in Zaffelare, aangeplant. Dit nieuwe bos is een belangrijk onderdeel van de bredere inspanningen van het liberale bestuur van Lochristi om de natuur te verrijken, de biodiversiteit te bevorderen en bij te dragen aan de klimaatinspanningen in Vlaanderen.

 

De locatie: langs de Hellewegel

Het Hellebos bevindt zich langs de Hellewegel, een weg die de Beeweg verbindt met de Lisdoddeweg en de Hellestraat. De naam Hellewegel vindt zijn oorsprong in de topografie van de regio en verwijst naar de naar de helling en de zandrug waar Zaffelare-Dorp zich oorspronkelijk vestigde.

 

Subsidies voor bosaanplant: Een duurzaam beleid

Het gemeentebestuur van Lochristi heeft voor de aanplanting van dit bos gebruik gemaakt van een subsidie van Vlaanderen, dat 90% van de aankoopprijs van het perceel betaalt als het wordt bebost en toegankelijk voor het publiek.

Het initiatief maakt deel uit van het bredere plan van de Vlaamse overheid om 4000 extra hectare bos te realiseren tegen het einde van 2024. Door bossen aan te planten, dragen gemeenten bij aan het behalen van deze ambitieuze doelstelling én aan het behoud en de versterking van het milieu.

 

In 2023 was er echter enige onzekerheid over de voortzetting van deze subsidie. Daarom besloot de gemeenteraad van Lochristi in december 2023 alvast om een aangrenzend perceel van ongeveer 6.900 m² aan te kopen, zodat ook deel 2 van het bosproject ook bij gebrek aan subsidies zou kunnen doorgaan. Dit getuigt van een proactieve houding van ons liberaal bestuur om de natuur te behouden en verder uit te breiden, ongeacht de veranderingen in het subsidieklimaat.

 

Samenwerking met Bos+: expertise in bosbeheer

Bij de ontwikkeling van het Hellebos werd nauw samengewerkt met Bos+, een organisatie die lokale besturen ondersteunt bij het beheer en de aanplanting van bossen. Bos+ heeft het gemeentebestuur begeleid bij de opmaak van de plannen en het bepalen van de meest geschikte boomsoorten voor dit gebied. De keuze viel op inheemse boomsoorten die beter zijn aangepast aan het lokale klimaat, bijdragen aan de biodiversiteit van het bos en essentieel zijn voor lokale fauna, zoals vogels, insecten en andere dieren. Volgende soorten werden aangeplant: vogelkers, hazelaar, schietwilg, trosvlier, wilde lijsterbes, wilde liguster, winterlinde, en zowel zomer- als wintereik. Als hoogstammige bomen werden ratelpopulier, zachte en harde berk gekozen.

 

De participatie van vrijwilligers: een gemeenschappelijke inspanning

Op zondag 15 december 2024 verzamelden zo’n 70 enthousiaste vrijwilligers, afkomstig uit Lochristi en daarbuiten, om te helpen met de aanplanting van het tweede deel van het Hellebos.  Hun enthousiasme was groot, en hun inzet speelde een cruciale rol in het succes van het project. Om het werk vlot te laten verlopen werden eerder in de week reeds de plantgaten geboord. De dag zelf zorgde

de milieudienst van Lochristi voor een lekkere tas soep om de handen warm te houden en de energie op peil. Dit was een mooie manier om het gemeenschapsgevoel te versterken en het belang van samenwerken voor het milieu in de verf te zetten.

 

De meerwaarde van bossen: voor natuur, klimaat en gemeenschap

We schreven reeds dat het aanplanten van het Hellebos niet alleen een winst is voor de biodiversiteit, maar ook een breed scala aan voordelen biedt voor de natuur, het klimaat en de lokale gemeenschap. Bossen spelen immers een essentiële rol in het reguleren van het klimaat. Ze nemen koolstofdioxide op, wat bijdraagt aan het verminderen van de effecten van klimaatverandering. Daarnaast zorgen bossen voor de afkoeling van de omgeving, verbeteren ze de luchtkwaliteit en bieden ze een habitat voor talloze diersoorten. Ze zijn cruciaal voor de waterhuishouding, helpen overstromingen te voorkomen en verbeteren de bodemkwaliteit.

 

Daarnaast biedt het Hellebos een waardevolle recreatiemogelijkheid voor de inwoners van Lochristi en de regio. Het is niet alleen een plek voor rust en ontspanning, maar ook voor educatie over natuurbehoud en duurzaamheid. Door het bos publiek toegankelijk te maken, wil het gemeentebestuur van Lochristi de lokale gemeenschap betrekken bij het behoud van de natuur en hen bewust maken van het belang van biodiversiteit.

 

Het derde bos in drie jaar: ambitie voor de toekomst

Met de aanplanting van deel 2 van het Hellebos is dit al het derde bos dat het liberale gemeentebestuur van Lochristi in de afgelopen drie jaar heeft gerealiseerd. We tonen hiermee onze ambitie om een groenere, duurzamere toekomst te creëren voor huidige en de volgende generaties.

Door samen te werken, zowel lokaal als met externe partners zoals Bos+, hebben we een nieuwe belangrijke stap gezet richting een duurzamere toekomst en tonen we dat iedereen kan bijdragen aan het realiseren van de grote ecologische en klimaatacties die onze planeet nodig heeft.

 

Het Hellebos is dus meer dan alleen een bos – het is een symbool van de toewijding van Lochristi aan het behoud van de natuur, het verbeteren van het milieu en het bijdragen aan de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering te bestrijden.

 

 

Dank aan Geert Herman voor de foto!

Bekijk ook

Openbaar Domein & Mobiliteit

Autodelen in Lochristi

Vandaag staan twee elektrische deelwagens van Cambio ter beschikking van de inwoners van Lochristi. Cambio autodelen is een flexibele formule

Lees Meer »

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren. Als je verder surft, dan ga je akkoord met deze cookies.