Ik vraag het aan…

Deel Dit Artikel

Nu de verkiezingen voor de deur staan, stellen wij graag onze kandidaten aan jullie voor. Onze volgende kandidaat, en tevens de laatste kandidaat voor de verkiezingen op 9 juni, is Sandro Di Nunzio. Eerste schepen van Lochristi, eerste opvolger voor de Kamer. 

Dag Sandro, ik denk dat iedereen jou wel kent in Lochristi, maar misschien nog niet zo heel veel over je weet, stel jezelf eens even voor.

Haha, ik denk dat er nog genoeg mensen zijn die mij niet kennen hoor. Mijn naam is dus Sandro Di Nunzio, ik ben geboren in Halle maar volledig getogen in Lochristi, waar ik ook naar de kleuter- en lagere school ben geweest. Voor het middelbaar moest ik naar Gent gaan, waarna ik er ook rechten heb gestudeerd. Ik ben getrouwd met Karen en heb 3 jongens in huis die zorgen dat het nooit stil is. Als jong kereltje ben ik altijd heel actief geweest, in de jeugdbeweging bij Chiro Reinaert (bij de speelclub en de rakkers), als voetballer bij SCB Lochristi en FC Destelbergen, als animator bij Speelplein Joepla… Uiteraard was ik ook vaste klant in jeugdhuis Lodejo. Ook nu sport ik nog heel graag maar ik heb er helaas niet zoveel tijd voor. Ik beperk mij vooral tot lopen al voetbal en squash/padel ik ook graag. Verder kan je me ook niet straffen met op café of restaurant te gaan en ik reis ook heel graag. En misschien minder bekend, ik ben een echte cinéfiel en muziekliefhebber. Zo geniet ik ervan om mijn kinderen kennis te laten maken met filmklassiekers zoals “the good, the bad and the ugly” en heb ik thuis ook een mengpaneel waarop ik af en toe een setje probeer te mixen. Daarnaast is er uiteraard ook nog de politiek, mijn grootste hobby , het is zalig dat ik daarvan momenteel mijn beroep heb kunnen maken, maar mijn leven hangt er niet vanaf, gelukkig maar.

Politiek als hobby, dan ben je zeker al lang actief?

Ik ben actief lid van Open Vld Lochristi sinds het voorjaar van 2006, ik was toen net geen 23 jaar en wilde me engageren. Een vriend van mij, Benjamin Rogiers nam mij mee naar de nieuwjaarsreceptie van Open VLD Lochristi. Ik kwam er toen onder meer in contact met Yves Deswaene en Filip De Pauw, stuk voor stuk sterke voorbeelden die me tot op vandaag blijven inspireren. Zeker met Yves had ik direct een connectie, we waren beiden sportpraeses geweest in het VRG, de studentenclub van de rechten. In oktober van dat jaar ben ik verkozen in de gemeenteraad van op plaats 21. Ik ben nooit echt actief lid geweest van Jong Vld omdat ik lokaal meteen iets wou betekenen door mijn plaats te zoeken in het bestuur van Open VLD zelf. Ik heb in het begin vooral veel geleerd door goed te kijken en te luisteren wat rondom mij gebeurde. Je hebt nogal snel door met wie je verder zaken kan realiseren. Na 2 jaar als gemeenteraadslid ben ik voorzitter geworden van de gemeenteraad en in juni 2010 schepen van ruimtelijke ordening, financiën, jeugd en sport. Bevoegdheden die me op het lijf geschreven waren, ik voelde me als 27 jarige helemaal thuis in de jeugdraad. In 2012 kreeg ik dezelfde bevoegdheden bij mijn herverkiezing. In 2018 had ik kinderen, werkte ik als advocaat en heb ik de bevoegdheid jeugd afgestaan aan Frederic, in 2022 deed ik hetzelfde met sport toen Tom schepen werd. Ons team werd er alleen maar sterker door.

Op welke verwezenlijking ben je zelf het meeste trots?

Dat we de fiscale lasten in Lochristi ten opzichte van andere Vlaamse gemeenten laag hebben kunnen houden. Lochristi heeft ook een lage leningslast dankzij een gezond beleid, we geven enkel uit wat we hebben zonder onszelf al te diep in de schulden te steken. Hierop moeten we ook in de volgende bestuursperiode blijven op inzetten. Dankzij de fusie met Wachtebeke zullen we zelfs helemaal schuldenvrij zijn. Ook het nieuwe Uyttenhove waaraan ik heb mogen meewerken maakt me trots, of de vernieuwing van de chirolokalen in Beervelde en Lochristi, het kunstgrasveld in Zaffelare en noem maar op, kortom dat we het rijke verenigingsleven in Lochristi altijd goed hebben kunnen ondersteunen zowel financieel als op het vlak van infrastructuur.

Ook op het gebied van ruimtelijke ordening maak ik er een punt van om toegankelijk te zijn, oplossingsgericht te werken en pragmatisch de zaken aan te pakken. De mensen moeten geholpen worden en correct geïnformeerd.

Als 1ste opvolger van Alexander is de kans groot dat je in het parlement terecht komt. Wat voor soort parlementslid wil je graag zijn?

Eerlijk? Een saai en technisch parlementslid, een expert in de thema’s die ik zal opvolgen. Een bruggenbouwer die de standpunten van de verschillende partijen kan verzoenen en die betrouwbaar is. Dat moet duidelijk blijken, meer nog uit mijn daden dan uit mijn woorden. Ik wil ook werk maken van een eenvoudiger wetgevend kader. Minder regels en duidelijke regels. Ze mogen er een statistiek over opstellen. Maar goed, laat ons niet vooruitlopen op de feiten. Ik weet nog niet zeker of ik effectief in het parlement zal komen, laat staan wanneer. We zien wel wat het wordt. Nu moeten we vooral een goede campagne voeren.

Kan je als federaal parlementslid dan ook iets betekenen voor Lochristi?

Zeker wel, een federaal parlementslid kan ministers ondervragen over maatschappelijke bezorgdheden die ook hier leven. Bij wetgevende initiatieven kan je erop toezien dat voldoende rekening wordt gehouden met de lokale context en kan je de belangen van burgers uit de eigen gemeente en uit de ruimere regio verdedigen. Als ik de kans zou krijgen om naar het parlement te gaan, dan is iedereen welkom om zaken aan te kaarten waarvoor ik in Brussel een verschil kan maken. Ook leden van andere partijen.

Wie zijn jouw grote voorbeelden in de politiek?

Cliché misschien, maar in de eerste plaats onze burgervader, Yves Deswaene. Van hem heb ik ontzettend veel geleerd en leer ik nog steeds. Hij weet wat het is om tussen de mensen te staan. Om een luisterend oor te zijn voor iedere inwoner van onze gemeente en om met een consequente en heldere lijn verschillende (en soms tegengestelde) belangen te proberen verzoenen. Het is ongelooflijk wat hij de laatste 24 jaar in Lochristi heeft neergezet. Ja, hij is mijn grootste voorbeeld. Daarnaast is Egbert Lachaert ook iemand waar ik veel van opsteek, hij is ideologisch bijzonder sterk en een echte expert in zijn vak. Ook Alexander De Croo die ik de laatste jaren beter heb leren kennen heeft een grote indruk op mij gemaakt door zijn kennis en kunde. Minder bekend misschien voor het grote publiek, maar een harde werker die haar job als burgemeester perfect weet te combineren met haar parlementair mandaat is Katje Gabriëls. Haar dossierkennis en toewijding als parlementslid is indrukwekkend en ook hoe zij haar rol invulde als lid van de onderzoekscommissie seksueel misbruik heeft mijn waardering voor haar alleen maar doen stijgen. Verder heb je de onvermijdelijke Vincent Van Quickenborne. Hij is buiten categorie, zelden zo’n werkpaard gezien en zijn politiek buikgevoel is bijna buitenaards. En tot slot Stephanie D’Hose, hoe zij als West-Vlaamse haar plaats meer dan verdiend heeft in Gent en daarna ook in Brussel, dat is niet aan iedereen gegeven. Ze heeft een andere stijl dan bijvoorbeeld Katja, maar met haar enthousiasme en engagement werkt ze enorm verbindend en slaagt ze erin om belangrijke thema’s op de agenda te plaatsen. Echt knap! De mensen die ik hier noem zijn trouwens maar enkele voorbeelden die me als eerste voor de geest komen. Er zijn nog zoveel andere mensen in de politiek die ik waardeer en van wie ik elke dag bijleer. Zowel voor als achter de schermen.

Wat is jouw grootste ergernis in de politiek?

Dat er te weinig op inhoud wordt gewerkt! Het draait te veel rond beeldvorming en communicatie. Het baart me echt zorgen dat onze nationale politici te weinig met inhoud bezig (kunnen) zijn omdat ze volop moeten meedraaien in een communicatiecircus, ook op sociale media. Als dat de realiteit wordt, dan zijn het de populisten en zij die luid roepen die worden gehoord. Politici moeten te veel energie steken in de ‘communicatie-oorlog’ met andere partijen, ook journalisten maken zich daar schuldig aan, daar gaat politiek voor mij niet over. De inhoud is belangrijk, wat je voor de mensen kan betekenen, een verschil kan maken. Ik stel ook vast dat politieke partijen niet altijd even gestructureerd werken. Soms te veel ad hoc. Op de ingeving van het moment. Ook dat kan beter, dat moet beter. Daar wil ik op inzetten.

Stel je krijgt een oneindige zak geld, waar zou je die aan besteden?

In Lochristi zou ik volop inzetten op goede fietspaden, goede wegen en het op orde zetten van alle rioleringen. Niet sexy misschien, maar broodnodig en het is hetgeen wat ons als lokale overheid het meeste geld kost. Het behoort ook tot de kerntaak van de overheid om daarvoor te zorgen. Als dat in orde is, dan heb je meer middelen over voor andere zaken zoals sportinfrastructuur, het verenigingsleven, onderwijs, natuur, klimaat… Nationaal zou ik dan zorgen dat het begrotingstekort weggewerkt wordt. Verder moeten we investeren in een modernere en slankere overheid, daar vallen ook nog winsten te boeken. Een overheid die toegankelijker is voor de burger en minder geld kost, dat is geen tegenstelling maar een doelstelling.

Tot slot, er zijn al heel wat stemtesten verschenen, wat was jouw resultaat.

Helemaal Open Vld en Alexander De Croo.

Een perfecte opvolger dus, ik wens je veel succes bij de verkiezingen!

 Merci!

Bekijk ook

Openbaar Domein & Mobiliteit

Autodelen in Lochristi

Vandaag staan twee elektrische deelwagens van Cambio ter beschikking van de inwoners van Lochristi. Cambio autodelen is een flexibele formule

Lees Meer »

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren. Als je verder surft, dan ga je akkoord met deze cookies.